foto 5

"Vi kan konstatere, at genbrug er et hit i øjeblikket" siger chefen for Kirkens Korshær, Morten Aagaard, Aarhus.

Anledningen er åbnngen af den nye genbrugsbutik Frydenlund Genbrug på Musvaagevej 2 i det tidl. Netto.
Møllevangskirken og Kirkens Korshær er flyttet fra Jens Baggesensvej 34 - og har fået billigere husleje på Musvågevej.

I Aarhus V. er der nu fire genbrugsbutikker - den seneste Frydenlund Genbrug. Nær ved, på Palludan Müllersvej driver Blå Kors en genbrugsbutik, og på gaden lige overfor ligger butikken "Smukt og Brugt". 

"I den nye genbrugsbutik på Musvaagevej 2, Aarhus V., er omsætningen fin, så vi håber overskuddet kan blive lidt større til de udsatte grupper" fortsætter Morten Aagaard i et interview med lokalradioen Beboerfryd, der bringes senere.

"Man kan sige, vi genbruger mennesker og giver dem en ny fremtid, og vi genbruger gamle ting og giver dem en ny fremtid. Det er Kirkens Korshær i en nøddeskal."

 

fotoBillledet: Formanden for menighedsrådet ved Møllevangskirken. Egon Hauge Mathiassen taler ved åbningen af Frydenlund Genbrug 24.6. Han, kirken og Kirkens Korshær håber et yderligere sognefællesskab via genbrug og butikken.

 

Støtten bliver i lokalområdet 

Den anden partner om den nye genbrugsbutik i Frydenlund er Møllevangskirken, der får halvdelen af overskuddet ved butikken.

Formanden for menighedsrådet, Egon Hauge Mathiassen siger, at det er med stor glæde, man har fået åbnet den nye butik i lokalområdet. Man var på udkig efter et sted i lokalområdet.

"Jeg er Frydenlund-borger igennem 47 år, og folk, jeg har talt med i kvarteret, er positivt stemt overfor butikken og genbrug.

Der er jo tale om hjælp til selvhjælp. Når man støtter butikken, sender vi jo ikke overskuddet ud til fjerne lande, men bruger det lokalt til at hjælpe der, hvor der er mest behov.

Det er genbrug, men også sognefællesskab. - Vi skal ikke drive cafe, men jeg håber, vi får stillet nogle borde op, og der kan serveres en kop kaffe, hvis folk trænger til det", siger Egon Hauge Mathiassen.

Ikke kun genbrug, men også sognefælleskab og aktiviteter 

Genbrugsleder Henriette Clausen siger til JP Aarhus: - Vores vision er, at Frydenlund Genbrug bliver mere end blot en genbrugsbutik. Vi vil gerne skabe et lokalt fællesskab om butikken - dels ved at lave arbejdsfællesskab, hvor områdets beboere kan komme og sy, strikke eller reparere ting, som kan sælges i butikken. Og dels ved at lave sociale aktiviteter, såsom fællesspisning eller mødregrupper.

Morten Aagaard, korshæren, tilføjer, "Ja også mandegrupper". Han siger, at det er jo nemmere i en sådan butik end andre steder at komme i kontakt med andre. Man går jo bare ind i genbrugsbutikken og kigger og evt. falder i snak. Folk kan være ensomme, og via genbrugsbesøg kan man få nye kontakter. Vi er en del af kirken og glade for samarbejdet med Møllevangskirken. Vi kan selv, men det er sjovere i fællesskab om et sådant projekt.

foto 3Genbrugsbutikker afgørende for det sociale arbejde

Kirkens Korshær er den helt store "spiller" på genbrugsområdet. Korshæren har mere end 240 butikker landet over - syv butikker i Aarhus og 11 butikker i Aarhus' opland. Vor omsætning via genbrug er på landsplan over en halv milliard kr. - alene i Aarhus er vor omsætning over 50 mill. kr.
En stor del af de penge, det koster at drive Kirkens Korshærs arbejde kommer fra genbrugsbutikkerne.

"Vi kunne ikke gøre at drive vore mange tiltag og lave det sociale arbejde uden de indtægter" bekræfter Morten Aagaard.

Billedet:

Kurt Madsen er frivillig to gange om ugen i Frydenlund Genbrug og en dag om ugen i en genbrugsbutik i Lystrup. I Frydenlund er interessen for at blive frivillig god blandt unge og hos kvinder. Man kan dog godt bruge flere frivillige hænder.

Tekst og fotos Knud Michaelsen

 

Kirkens Korshær første genbrugsbutik blev startet i Aarhus den 21. november 1972.
Kirkens Korshær driver herberger og forsorgshjem i fem større byer. Desuden driver man mere end 30 varmestuer, en række udslusningsfællesskaber for f.eks. tidligere indsatte og psykisk syge stofmisbrugere. Desuden har korshæren rådgivningstjenester og besøger landets arresthuse for at tale med de indsatte.

Pengene til det sociale arbejde kan kun lade sig gøre, fordi betænksomme medborgere afleverer deres aflagte tøj, møbler eller andre - også nyere - ting i genbrugsbutikker som den nye Frydenlund Genbrug. Til gavn for dem, der kan købe billige møbler, malerier, plader, bøger, tøj, legetøj, smykker, nipsting og meget andet, men altså også til gavn for det sociale hjælpearbejde lokalt og landet over.