anonym En tur i skoven giver ro”Det er meget stort at møde venner, som siger, at uanset hvor frustreret eller ked ad det, jeg er, er jeg velkommen hos dem. Det er en meget stor positiv ting at møde den åbenhed”

Billedtekst: En rolig tur i skoven er blandt de ting, personen sætter pris på. Her er det Risskov en lun søndag i marts.

Dette interview er det ene af seks interview med folk der har deres gang i Herredsvang – som beboer, på arbejde eller som gæst. Projektet hedder ”Stemmer i Herredsvang”. Temaet for interviewene har været ”sundhed og trivsel i lokalområdet”. Vi bringer tre af dem på aarhusvest.dk. Alle seks interviews bliver udstillet i Kulturhus Herredsvang i løbet af foråret.

Jeg sidder i cafeén med en mand i fyrrerne, som ønsker at være anonym. Han er ledig efter en mellemlang videregående uddannelse, enlig og har ingen børn. Han bor ikke i lokalområdet, men kommer ind imellem i Kulturhuset. Det er formiddag i cafeen og i køkkenet er der travlt med at forberede dagens ret.

Min interviewperson er overvægtig og ser lettere sjusket ud med en krøllet skjorte, snavset jakke, utrimmet skæg og slidte sko, der ser terrængående ud. Han er solbrændt og ligner en, der færdes ude, hvilket han også bekræfter.

Hvad er trivsel for dig?
”Det er et svært spørgsmål, for det er ikke hele tiden, jeg føler mit liv handler om trivsel. Når jobsituationen stresser mig, handler det om at kunne være med det. I perioder er trøstespisning et problem, der øger overvægten, så en ting, jeg har gjort er at lede efter alternativer til marcipanbrød og ostesnacks, når stressen banker på. Ellers er trivsel for mig flere ting: Fællesskab, at kunne være alene, at dyrke gode interesser og hjælpe andre. Og det prøver jeg så vidt muligt at holde fast i, også når livet ikke er en lige motorvej fremad mod kapitalpension og forfremmelse på jobbet.”

”Det er bestemt ikke altid lige sjovt at sidde i mit ”cockpit”, men jeg har gode venner, som står parat, når og hvis jeg har brug for nogle at snakke med og støtte. Det er meget stort at møde venner, som siger, at uanset hvor frustreret eller ked ad det, jeg er, er jeg velkommen hos dem. Det er en meget stor positiv ting at møde den åbenhed”

Omkring dette med at finde energi og muligheder i en livssituation med strikse rammer og uvished, som ledighed i høj grad er. ”Det handler meget om ikke kun at se sig selv om ledig. Jeg spiller skak ligesom dig og møder i skak gode venner og vi har gode oplevelser både når vi spiller og hygger socialt. Når jeg sætter mig ved skakbrættet, er jeg en rutineret skakspiller og ikke en arbejdsløs halvakademiker. Jeg har det også godt med at komme ud i byen, naturen og opleve min omverden. Jeg har tit mit kamera med og tager billeder af specielle stemninger eller pudsige situationer. Efter en god dag med gode oplevelser føler jeg mig træt, men på en behagelig måde, men senere kan jeg mærke at jeg mere energi at stå imod med”

Hvordan ser du på Lokalområdet og dets tilbud?
”Jeg har indtryk af, at Kulturhuset er et rart sted at komme og der kommer mange forskellige mennesker, der hygger sig sammen. Jeg er måske ikke så meget til babymotorik eller afrikansk zumba, men det er sjovt at se andre ting end sine egne interesser. Jeg kan godt lide, der kommer mennesker med flere slags baggrund, både dansk og udenlandsk, og det er min oplevelse, det som regel fungerer fint. Jeg har været inde i Sundhedscafeén nogle gange og det er et godt sted at starte, hvis man vil vide noget om ens sundhedstilstand”

Efter en kort pause uddyber han: ”Jeg bruger særligt biblioteket og snakker skak med en ansat derinde, som også er skakspiller. Derudover sætter jeg med stundom i It-hjørnet, hvis der er en ting, jeg vil have svar på eller have ordnet”

Hvordan finder du aktiviteter og kulturtilbud?
”Det foregår både ved at se på nettet, særligt Facebook og også ved, hvad jeg hører fra andre. Jeg planlægger sjældent mere end en uge frem og tit afgør jeg på dagen, om jeg har energi til et arrangement.

Tekst og foto: Gert Medom